6 osnovnih načel uporabe začimb in zelišč


Kako pravilno uporabljati začimbe in zelišča? Nekateri trdijo eno, spet drugi nekaj drugega. Kaj je torej res? Dejstvo je, da je pravilna uporaba začimb ključnega pomena za optimalni izkoristek dišavnega potenciala.

Tu je predvsem pomembno poznavanje osnovnih lastnosti začimb in na podlagi tega v pravi fazi kuhanja jedi dodati določeno začimbo ali zelišče. Če se bomo držali naslednjih 6 načel, bodo z uporabo začimb običajne jedi postale izrazitejše in zanimivejše.

1. Nežne dišavnice in zelišča dodamo pred ali celo koncu kuhanja, če hočemo izpostaviti njihovo specifično aromo. Te so peteršilj, poprova meta, bazilika, šetraj, majaron, timijan…

2. Nežne dišavnice in zelišča dodamo lahko tudi na sredini kuhanja, če želimo bolj harmonično noto, se pravi aromo v kateri vsaka izmed dišavnic doda svoj značilni delež k harmonični celoti.

3. Manj občutljiva oz. krepka zelišča dodajamo na začetku kuhanja, da postopoma razvijajo polno aromo. Te so rožmarin, lovor, karijevi listi, žajbelj in origano.

4. Če je jed, ki jo pripravljamo, nekuhana - ni termično obdelana, začimbe in zelišča dodamo kakšno uro ali dve, preden postrežemo. To velja za solatne prelive, sadne solate, sadne sokove ipd. S tem omogočite okusom, da se infuzirajo in skladno pomešajo.

5. Cele začimbe v strokih, zrnih in korenine (poper, zvezdasti janež, klinčki, ingver ipd.) jedem dodamo na začetku kuhanja, saj bodo z daljšo termično obdelavo sprostile več okusa.

6. Skoraj vse mlete začimbe jedem dodajamo nekje na sredini kuhanja. Zelo je priporočljivo, da jih pred tem čisto na kratko (30 sekund) popražimo na olju, toliko da zadišijo. To pa zato, ker večina aromatičnih spojih sprosti aromo prav v navezavi z maščobo. To pa velja tudi za maksimalni izkoristek njihovih zdravilnih učinkovin: manj maščob, manj haska.