Velika noč po azijsko


Zajčki, pirhi, povorke in križanja...tako kot pri nas tudi v Aziji velikonočni teden spremljajo podobne navade in običaji, a seveda na svoj način.

KOREJA

Velika noč je v Republiki Koreji pomemben praznik, saj je prebivalstvo pretežno kirstjanske veroizpovedi (približno 27 %).

V dobesednem prevodu korejkeo poimenovanje 부활절 (buhwaljeol) pomeni "dan vstajenja". Velikonočnim jajcem rečejo 계란 (buhwaljeol-gyeran), kjer pripona 계란 (gyeran) pomeni jajce. Četudi je Velika noč velik verski praznik, pa ta ni dela prost dan.

Kot mi tudi korejci tradicionalno barvajo kokošja jajca, med tem ko so čokoladna jajca trend zadnjih let.

IDONEZIJA

V Indoneziji prebiva približno 7 milijovnov katolikov, ki so ga indonezijcem predstavili portugalski misionarji.

Veliko noč praznujejo tako, da po cestah prenašajo verske kipe, ki so zapuščina kolonialnih časov. Nekoliko bolj skrajen običaj je privezovanje mladeničev na križ. To jim namreč predstavlja veliko čast in slavo.

FILIPINI

Katolištvo je na Filipinih državna vera zato je Velika noč največji verski praznik. Svetemu tednu na Filipinih pravijo Mahal na Araw. V času Velikonočnega tridnevja se večinoma ne dela, oddajati prenehajo celo radijske postaje.

Mnoge filipinske skupnosti praznik kristusovega vstajenja obeležujejo s cestnimi povorkami, ki vsebujejo sinkretistične elemente predkolonialnih verovanj. V nekaterih krajih pouprizarjajo kristusovo križanje tako, da prostovoljce dobesedno z žeblji prijejo na križ, da je trpljenje kar se da agonično.

V času velikonočnega tedna do velikonone nedelje filipinci ne jedo mesa, še posebej svinjine. Nato v nedeljo pripravijo veliko praznično pojednino in se vrnejo k običajni dieti. Najbolj znamenita jed je lechon - cel pujsek pečen na žerjavici, ki je polnjen z razlilnimi začimbami in zeišči kot so limonska trava, poper, lovor, česen, mlada čebula...