
Kakšen prekrasen par! Ko pa dodamo še ščepec kardamoma in črnega popra, dobimo pravo poletno serenado.
Semena koromača izboljšajo okus tako sladkih, kot tudi slanih jedi s svojim nežnim značajem janeža. Lepo se veže z drugimi začimbami, ki tako kot le-ta vsebujejo anetol (janež, zvezdasti janež, seme kopra, muškatni orešček), limonin (kardamom), pinin (črni poper, kumin) in fenkon (kasija).
V jedi, ki vam jo tokrat predstavljamo, bo kardamom lepo poudaril citrusno svežino in sadne tone koromača, črni poper bo na drugi strani izpostavil tiste lesne.
Potrebujemo (2 osebi):
- 2x 300 g brancina
- 1 večji gomolj koromača
- 1 vejica češnjevih paradižničkov
- 1 čajna žlička mletega koromača
- ½ čajne žličke kardamoma
- ¼ čajne žličke popra
- Olivno olje
- Sol
- 2 vejici žajblja
Postopek:
- Očiščena brancina dobro posušimo s kuhinjsko brisačo in naredimo po 3 zareze na obeh straneh rib.
- Temeljito posolimo zunaj, v režah in v notranjosti.
- V možnarju dobro zmešamo začimbe in z mešanico natremo ribi znotraj in zunaj. V trebuščka vstavimo po eno vejico svežega žajblja.
- Gomolj koromača operemo in narežemo na štiri enako debele rezine, cca. 1,5 cm.
- Pekač naoljimo z olivnim oljem, nanj položimo rezine koromača in ribi. Na vsako dodamo po 2 rezini limone in prelijemo z olivnim oljem ter dodamo še vejico s paradižnički.
- Pečemo na 220 stopinjah 30 min v predhodno segreti pečici.
- Riba je pečena, ko meso lepo odstopa od kosti, je sočna in ima hrustljavo kožico.
- Postrežemo s pečenim koromačem, paradižniki in solato iz bisernega kuskusa.
Solata iz bisernega kuskusa
Potrebujemo (2 osebi):
- 160 g bisernega kuskusa znamke Yamna
- 250 g češnjevega paradižnika
- 50 g rukole
- 200 g mocarelinih kroglic
- 2 redkvici
- črne olive
- kapre
- olivno olje
- sok polovice limone
- sumak
Priprava
- Skuhamo kuskus po navodilih proizvajalca in ga ohladimo.
- Češnjev paraižnik operemo in narežemo na polovičke.
- Operemo rukolo in mocarelice narežemo na polovičke.
- Vse skupaj zmešamo, dodamo črne olive in zalijemo z olivnim oljem in limoninim sokom.
- Solimo in potresemo z zajetnim ščepcem sumaka. Zmešamo.
- Postavimo v hladilnik za 1 uro.
- Postrežemo v dveh skledah, okrašenih s kolobarji redkvice in s kaprami.