NUOC CHAM - osvežilen poletni vietnamski dresing


Smo nekje na sredini poletja in prav je, da predstavimo nekaj osvežilnega, vsestranskega in pa seveda zelo azijskega. 


Odločili smo se za vietnamski dip / dresing / omako, ki jo lahko uporabimo za zabeljenje listnatih solat, za pomakanje spomladanskih ali poletnih zavitkov in pa kot omako k hladnim riževim vermicelli rezancem: nuoc cham →nuk čam←. Slednji so sestavni del vietnamske solate BUN GA SA.


V tem dresingu se toliko dogaja, da bo že navadno zeleno solato poživil s svojo neverjetno kombinacijo slanega, kislega, rahlo pekočega in sladkega. Res bombastično! 

 

V receptu je kot ena izmed osnovnih sestavin vietnamske kuhinje namesto soli uporabljena ribja omaka, ki poleg slanosti omaki doda tudi tisti magični umami moment in je ravno zaradi tega nepogrešljiva. Če pa si že želite veganske različice pa ribjo omako zamenjajte za sojino. A previdno, pred uporabo poglejte vsebnost soli v ribji omaki in jo primerjajte s tisto v sojini, saj se zna zgoditi, da je odstopanje precej veliko. Zato priporočamo, da v tem primeru uporabite tajsko sojino omako znamke ali pa premium tajsko taravno varjeno svetlo sojino omako obe znamke HEALTHY BOY BRAND. 

POTREBUJEMO:

  • 180 ml tople vode (lahko iz pipe, ni potrebno vreti)
  • 80 ml ribje omake
  • 80 ml sveže stisnjenega limetinega soka
  • 50 g sladkorja
  • 4 stroki drobno sesekljanega česna
  • ½ kavne žličke drobno sesekljanega ingverja
  • 1 drobno sesekljan čili
  • ščepec limonske trave v prahu

PRIPRAVA:

  1. Sladkor damo v toplo vodo in dobro premešamo, da se raztopi v celoti.
  2. Dodamo vse ostale sestavine in premešamo.
  3. Pustimo stati 15 minut, da se vsi okusi lepo povežejo.

 

NASVET: Če pripravljenega dresinga ne porabite takoj, ga shranite v hladilniku in porabite v dveh tednih.