Indijski "Black Eye" Fižol


za 1-2 osebi

Sestavine

  • 1 ½ lončka fižola black eye (namočenega preko noči)
  • ½ žlice mletega koriandra
  • ½ žlice mletega kumina
  • ½ žlice mlete kurkume
  • ¾ žlice garam masale
  • ena nasekljana čebula
  • 3 velike stroke česna (strte in nasekljane)
  • 1 žlička nastrganega (ali pol žličke mletega) ingverja
  • 2 srednje velika paradižnika, nasekljana
  • 2 posušena čilija
  • nasekljan koriander za okrasitev in osvežitev
  • 1 žlica ghee masla

 

Priprava

1. V primernem loncu kuhamo fižol, dokler se ne zmehča.

2. V globoki ponvi ali woku segrejemo malo olja in dodamo strt suh čili.

3. Nato dodamo čebulo in pečemo, dokler ne postane prozorna. Dodamo še česen in ingver ter mešamo dve minuti.

4. Dodamo paradižnik in ga rahlo pomečkamo v dobro gosto pasto.

5. Vmešamo začimbe: kurkumo, koriander, kumin in garam masalo.

6. Kuhamo okoli 5 minut, dokler se olje ne loči od mešanice.

7. Mešanici nato primešamo fižol z enim lončkom vode in nadaljujemo s kuhanjem, dokler se ta ne pomeša dobro z začimbami (približno 5 minut).

8. Nazadnje dodamo sol in maslo ter kuhamo eno minuto.

9. Preden postrežemo, jed okrasimo s koriandrom.