
Riž je pri sušiju ... pač vse! Tisto zelenjavo in ribo že narežemo, ampak če pri rižu kiksnemo, potem lahko pozabimo na suši.
Odločili smo se leto skleniti s preverjenim receptom za popoln riž za suši, saj je suši itak najpopolnejši prigrizek novoletnih zabav. Recept je namenjen tistim, ki kuhalnika za riž nimate. Pri slednjem je priprava mačji kašelj: voda, riž, kuhalnik, nekaj minut in zadeva je gotova. Pri pripravi na štedilniku se zadeva zaplete.
Predstavljamo vam step-by-step navodila kako zagato s kuhanjem riža za suši razplesti. A naj vas opozorimo, da zadeva vzame kaj nekaj časa in žal ni bližnjic.
SESTAVINE za 4-5 oseb:
- 300 g riža za suši Haruka ali Shinode
- 355 ml vode
- 80 ml pripravljenega kisa za začinjanje sušija
PRIPRAVA:
- Riž z roko nežno izpiramo v cedilu potopljenem v veliko posodo hladne vode. Ko se voda obarva mlečno belo, jo zlijemo stran in ponovno napolnimo s svežo. To ponavljamo dokler voda ni čista. To zna trajati kar nekaj časa (30 min in več). Z izpiranjem iz riža izperemo odvečni škrob, ki bi se sicer ločil in v vodi sprijel v belo sluz. Pazimo tudi da riža ne mečkamo med prsti in ne polomimo zrn, saj dlje ko riž izpiramo, bolj krhka postajajo zrna.
- Riž pustimo stati 30 min v cedilu nad prazno posodo z vodo.
- Spran in odcejen riž damo v kozico (najbolje v tisto z dvojnim dnom, ki bolje prevaja toploto in se riž v njej ne zažge), dodamo vodo (355 ml) in pokrijemo z dobro prilegajočim pokrovom. Če pokrov ne dihta najbolje, kozico pokrijemo s kuhinjsko krpo in nato s pokrovom. S tem bo posoda dobro tesnila in zadržala vodo v posodi.
- Ko voda zavre, privijemo temperaturo, da 5 min na polno vre. Teh 5 min nikakor ne dvigujemo pokrova. Potem temperaturo znižamo toliko, da še komaj zaznamo brbotanje in kuhamo še 10 min. Ugasnemo ogenj, umaknemo s štedilnika in pustimo stati z zaprtim pokrovom še 10 do 15 min.
- Pripravimo posodo ali skledo z večjo površino in jo preden stresemo riž rahlo navlažimo z nekaj kapljicami vode. Naslonimo stekleničko kisa na leseno lopatko in preko nje postopoma pokapamo riž. Z nežnimi gibi mešamo z robom lopatke, da se riž loči.
- Tradicionalno Japonci riž hladijo s pahljačo in ga pri tem nežno mešajo, da se ohladi na sobno temperaturo. Mi smo ga samo nežno mešali ????.
- Če vam riž ostane, ga nikakor ne spravljajte v hladilnik, ker ga bo hladilnik izsušil in naredil trdega. Spravite ga v posodo, pokrijte z vlažno krpo in držite na sobni temperaturi. Kis in sladkor ga bosta "konzervirala". Porabite v cca 1 dnevu.