Kako Pripraviti Popoln Riž za Suši brez Kuhalnika za Riž


 

Riž je pri sušiju ... pač vse! Tisto zelenjavo in ribo že narežemo, ampak če pri rižu kiksnemo, potem lahko pozabimo na suši.

 

Odločili smo se leto skleniti s preverjenim receptom za popoln riž za suši, saj je suši itak najpopolnejši prigrizek novoletnih zabav. Recept je namenjen tistim, ki kuhalnika za riž nimate. Pri slednjem je priprava mačji kašelj: voda, riž, kuhalnik, nekaj minut in zadeva je gotova. Pri pripravi na štedilniku se zadeva zaplete.

Predstavljamo vam step-by-step navodila kako zagato s kuhanjem riža za suši razplesti. A naj vas opozorimo, da zadeva vzame kaj nekaj časa in žal ni bližnjic.

 

SESTAVINE za 4-5 oseb:

- 300 g riža za suši Haruka ali Shinode

- 355 ml vode

- 80 ml pripravljenega kisa za začinjanje sušija

 

PRIPRAVA:

  1. Riž z roko nežno izpiramo v cedilu potopljenem v veliko posodo hladne vode. Ko se voda obarva mlečno belo, jo zlijemo stran in ponovno napolnimo s svežo. To ponavljamo dokler voda ni čista. To zna trajati kar nekaj časa (30 min in več). Z izpiranjem iz riža izperemo odvečni škrob, ki bi se sicer ločil in v vodi sprijel v belo sluz. Pazimo tudi da riža ne mečkamo med prsti in ne polomimo zrn, saj dlje ko riž izpiramo, bolj krhka postajajo zrna.

 

  1. Riž pustimo stati 30 min v cedilu nad prazno posodo z vodo.

 

  1. Spran in odcejen riž damo v kozico (najbolje v tisto z dvojnim dnom, ki bolje prevaja toploto in se riž v njej ne zažge), dodamo vodo (355 ml) in pokrijemo z dobro prilegajočim pokrovom. Če pokrov ne dihta najbolje, kozico pokrijemo s kuhinjsko krpo in nato s pokrovom. S tem bo posoda dobro tesnila in zadržala vodo v posodi.

 

  1. Ko voda zavre, privijemo temperaturo, da 5 min na polno vre. Teh 5 min nikakor ne dvigujemo pokrova. Potem temperaturo znižamo toliko, da še komaj zaznamo brbotanje in kuhamo še 10 min. Ugasnemo ogenj, umaknemo s štedilnika in pustimo stati z zaprtim pokrovom še 10 do 15 min.

 

  1. Pripravimo posodo ali skledo z večjo površino in jo preden stresemo riž rahlo navlažimo z nekaj kapljicami vode. Naslonimo stekleničko kisa na leseno lopatko in preko nje postopoma pokapamo riž. Z nežnimi gibi mešamo z robom lopatke, da se riž loči.

 

  1. Tradicionalno Japonci riž hladijo s pahljačo in ga pri tem nežno mešajo, da se ohladi na sobno temperaturo. Mi smo ga samo nežno mešali ????.

 

  1. Če vam riž ostane, ga nikakor ne spravljajte v hladilnik, ker ga bo hladilnik izsušil in naredil trdega. Spravite ga v posodo, pokrijte z vlažno krpo in držite na sobni temperaturi. Kis in sladkor ga bosta "konzervirala". Porabite v cca 1 dnevu.