Lahka Pomladna Japonska Riževa Skleda Donburi z Mariniranim Tempehom


Donburi je na kratko japonska riževa skleda. Poleg riža se postreže omaka na mesni, ribji ali zelenjavni osnovi z zelenjavo po okusu. Gre za hitro in preprosto, a zelo izpolnjujočo jed, ki jo lahko pripravimo večer pred službo in si jo naslednji dan privoščimo za malico.

Predstavljamo pomladno verzijo donburija z mariniranim tempehom, polno japonskega šarma. Tempeh imamo tudi v ponudbi. Najdete ga v zmrzovalnikih naših trgovin.

Za 2 osebi

Sestavine za marinirani tempeh:

- 300 g tempeha

- 2 jušni žlici sojine omake

- 1 jušna žlica javorjevega sirupa

- 1 mala žlica grobo mletega česna

- 1 mala žlica dimljene paprike

- 3-4 žlice vode

 

POSTOPEK

Vse sestavine za marinado premešamo, dodamo na kocke narezan tempeh in vse skupaj dobro premešamo. Pustimo stati najmanj 15 minut.

Sestavine za donburi:

- mariniran tempeh

- 2-3 šalotke (tudi lahko navadna ali rdeča čebula)

- 1 mlada čebula (beli del sesekljamo, zeleni del narežemo poševno, za dekoracijo)

- 6-7 dl veganske dashi jušne osnove (klikni za recept in sestavine)

- 3-4 jušne žlice sakeja

- 2-3 jušne žlice mirina

- 3 jušne žlice sojine omake (ali več, po okusu)

- 1-2 male žlice grobo mletega česna

- 200 g kuhanega kratkozrnatega riža

- dekoracija: shichimi togarashi, pražen sezam, nori alge narezane na tanke trakove

POSTOPEK:

1. Na olju do mehkega prepražimo šalotko (2-3 minute), dodamo še narezano mlado čebulo (samo beli del) in pražimo še minutko.

2. Dodamo marinirani tempeh in ga na nizkem ognju pražimo okoli 5 minut.

3. Vse skupaj zalijemo z dashijem, dodamo sake, mirin, sojino omako in grobo mleti česen. Kuhamo še 15-20 minut, na nizkem ognju dokler se vse skupaj nekoliko zgosti.

4. Serviramo z rižem, shiitake tempuro, zelenim delom mlade čebule. Lahko dodamo tudi nori alge, sezam in shichimi togarashi japonsko mešanico sedmih začimbo. Po okusu lahko dodamo še na pari kuhan brokoli, na trakove narezano kumaro ali zelenjavo po okusu.

 

Pa dober tek!