TANG YUAN - sladki riževi cmočki polnjeni s črnim sezamom


TANG YUAN - sladki riževi cmočki polnjeni s črnim sezamom

Ob lunarnem novem letu na mizah nikakor ne smejo manjkati ti sladki cmočki, ki simbolizirajo harmonijo in družino. So enostavni za pripravo, potrebujete malo sestavin in so zelo ZELO fini.


NASVET:

  1. Testo iz moke lepljivega riža zahteva nekoliko potrpežljivosti. V začetku se bo drobilo, na trenutke se bo lepilo, izgledalo bo kot da je vse narobe in želeli boste dodati še vode, a vztrajnost bo dala pravi rezultat. Zato vodo dodajamo previdno in postopoma.
  2. Cmočke postrežemo tople z malo vode, v kateri so se kuhali. Če jih boste dali v skledo brez vode, se bodo zlepili.

POTREBUJEMO (12 cmočkov):


PRIPRAVA:

  1. V sekljalniku združimo sezam in sladkor ter meljemo cca 30 sek. Nato dodamo stopljeno maslo in spet meljemo, da dobimo enakomerno zmes. Prestavimo v skledo in damo v hladilnik.
  2. V srednje veliki skledi moki postopoma dodajamo vodo. Mešamo z žlico ali kuhalnico dokler ni vsa voda porabljena. Nato gnetemo z rokami, da dobimo enakomerno testo. Testo bo morda na mestih pokalo, se drobilo, a se vzdržimo dodajanju vode.
  3. Ko dobimo enakomeren hlebček, odščipnemo košček testa in iz njega naredimo kroglico s premerom cca 2,5 cm. To kroglico skuhamo tako, da jo damo v krop in počakamo, da priplava na površje.
  4. To kroglico združimo s preostankom testa in dobro pregnetemo. Opazili bomo, da testo postaja vedno bolj viskozno, saj se z dvigom temperature in gnetenjem škrob aktivira. Če smo v začetku dodali preveč vode, se nam bo to zdaj maščevalo, saj bo testo postalo preveč lepljivo.
  5. Testo grobo razvaljamo v štručko in razrežemo na 12 enakih delov. Oblikujemo 12 kroglic, jih postavimo na krožnik, pokrijemo z vlažno papirnato brisačko in postavimo v hladilnik za 30 min.
  6. S čajno žličko oblikujemo 12 sezamovih kroglic, ki morajo biti malo manjše od kroglic iz testa. V dlani sploščimo kroglico testa, na sredino položimo sezamovo kroglico, zapremo ter oblikujemo cmoček / kroglico.
  7. Zavremo vodo, nato znižamo temperaturo do brbotanja. V krop damo cmočke in nekaj sekund mešamo, da se med seboj ne sprimejo. Kuhani so, ko priplavajo na površje.
  8. Postrežemo tople v skledici z 2 - 3 jušnimi žlicami vode, v kateri so se cmočki kuhali.