
Ob lunarnem novem letu na mizah nikakor ne smejo manjkati ti sladki cmočki, ki simbolizirajo harmonijo in družino. So enostavni za pripravo, potrebujete malo sestavin in so zelo ZELO fini.
NASVET:
- Testo iz moke lepljivega riža zahteva nekoliko potrpežljivosti. V začetku se bo drobilo, na trenutke se bo lepilo, izgledalo bo kot da je vse narobe in želeli boste dodati še vode, a vztrajnost bo dala pravi rezultat. Zato vodo dodajamo previdno in postopoma.
- Cmočke postrežemo tople z malo vode, v kateri so se kuhali. Če jih boste dali v skledo brez vode, se bodo zlepili.
POTREBUJEMO (12 cmočkov):
- 130 g moke lepljivega riža
- 150 ml tople vode
- 40 g praženega črnega sezama
- 40 g stopljenega masla
- 30 g sladkorja v prahu

PRIPRAVA:
- V sekljalniku združimo sezam in sladkor ter meljemo cca 30 sek. Nato dodamo stopljeno maslo in spet meljemo, da dobimo enakomerno zmes. Prestavimo v skledo in damo v hladilnik.
- V srednje veliki skledi moki postopoma dodajamo vodo. Mešamo z žlico ali kuhalnico dokler ni vsa voda porabljena. Nato gnetemo z rokami, da dobimo enakomerno testo. Testo bo morda na mestih pokalo, se drobilo, a se vzdržimo dodajanju vode.
- Ko dobimo enakomeren hlebček, odščipnemo košček testa in iz njega naredimo kroglico s premerom cca 2,5 cm. To kroglico skuhamo tako, da jo damo v krop in počakamo, da priplava na površje.
- To kroglico združimo s preostankom testa in dobro pregnetemo. Opazili bomo, da testo postaja vedno bolj viskozno, saj se z dvigom temperature in gnetenjem škrob aktivira. Če smo v začetku dodali preveč vode, se nam bo to zdaj maščevalo, saj bo testo postalo preveč lepljivo.
- Testo grobo razvaljamo v štručko in razrežemo na 12 enakih delov. Oblikujemo 12 kroglic, jih postavimo na krožnik, pokrijemo z vlažno papirnato brisačko in postavimo v hladilnik za 30 min.
- S čajno žličko oblikujemo 12 sezamovih kroglic, ki morajo biti malo manjše od kroglic iz testa. V dlani sploščimo kroglico testa, na sredino položimo sezamovo kroglico, zapremo ter oblikujemo cmoček / kroglico.
- Zavremo vodo, nato znižamo temperaturo do brbotanja. V krop damo cmočke in nekaj sekund mešamo, da se med seboj ne sprimejo. Kuhani so, ko priplavajo na površje.
- Postrežemo tople v skledici z 2 - 3 jušnimi žlicami vode, v kateri so se cmočki kuhali.