Kimčijeva Obara (Kimchi Jjigae)


Kimči čige - kimčijeva enolončnica oz. kimčijeva župa je pikantna korejska obara narejena iz kimčija in svinjskih reber. Nič kompliciranega.

Obara je najidealnejši način, da izkoristite vaš, mogoče že preveč fermentiran kimči, saj dolgotrajnejša fermentacija povzroči, da se kimči še bolj zakisa, ker mlečnokislinske bakterije pridno predelujejo sladkor, ki je še ostal v njem. Slednji je namreč njihova glavna hrana v procesu fermentacije. Na kratko, za nekatere lahko postane že kar malo neužiten za surovo konzumiranje.

Torej, če imate doma srednje ali že preveč fermentiran kimči, ali pa si želite toplega in hitrega obroka, ki bo požgečkal vaše brbončice, pogrel vaše telo in um ter vas napolnil s krepko dozo vitamina c, se nahajte na pravem mestu.

In ker ravno prihaja sezona prehladov in turobnega, mrzlega vremena, je tale obara kar pravšnja negacija vsem prej naštetim dejavnikom.

 

POTREBUJEMO

- 500 g kimčija JONGGA

- 500 g svinjskih reber s potrebušino

- 7 do 10 strokov česna (več jih je, boljše)

- 2 jušni žlici sezamovega olja

- 1 mlada čebula

- 1 do 2 čajni žlički korejskega čilija (ali pa več, po okusu)

- 1 svež rdeč čili za dekoracijo (opcijsko)

 

PRIPRAVA

1. Česen stremo v možnarju, pristavimo kozico, počakamo da se segreje, vlijemo dve žlici sezamovega olja in prepražimo česen.

2. Dodamo na kocke narezana svinjska rebrca in pražimo dokler ne pobelijo.

3. Kimči odcedimo ga vmešamo v kozico, dodamo korejski čili, cca 1 dcl vode in ga na lahnem ognju malček prepražimo (cca 1 min) njegov sok pa shranimo za kasneje.

4. Vlijemo 1 l vrele vode in pustimo da se na lahnem ognju kuha približno 20 min, da se svinjska rebra skuhajo.

5. Ko je obara kuhana, vlijemo še kimčijev sok ter okrasimo z drobno nasekljano mlado čebulo in (opcijsko) svežim čilijem.

Postrežemo z rižem.

 

PAMETNI NASVETI

1. Po želji lahko svinjska reberca tudi marinirate z riževim vinom in mletim črnim poprom. Dovolj bo kakih 15-30 minut pred kuhanjem.

2. Med praženjem svinjskih reber pa po okusu lahko dodate tudi svileni tofu, da bo obara bogatejša.

3. Če boste obaro uživali vsak teden, vam bo vaš imunski sistem zelo hvaležen! Trebušček pa tudi.

Pa dober tek!