
Poletje je pred vrati in težka hrana nam res več ne paše. Ta živahna svežih in lahkih okusov polna variacija na klasične sarme bo res presenetila vse ljubitelje tako sarmic kot tudi tajske hrane.
POTREBUJEMO:
- 150 g jasminovega riža
- 300 ml kokosovega mleka
- 10-12 listov kitajskega zelja
- 200 g svilnatega tofuja
- 1 korenček
- 1 paprika
- 1 mlada cebula
- 1 rdeča čebula
- 100 g gobic po izbiri
- 1-2 žlici rdeče kari paste (ali več, po okusu)
- 1 žlička ingverja v prahu ali nariban (manjsi) kos svežega ingverja
- 1 strok česna
- 1 žlička limonske trave v prahu
- 4-5 žlic sojine omake
- 1/2 žličke kurkume
- 1/2 žličke črne himalajske soli
PRIPRAVA:
1. Liste kitajskega zelja za 2-3 minute potopimo v vrelo vodo, da se zmehčajo. Pazljivo jih prestavimo na papirnate brisače, da se posušijo.
2. Skuhamo riž in ga odstavimo da se ohladi.
3. Pripravimo mešanico 100 ml kokosovega mleka in rdeče kari paste.
4. Zagrejemo olje v ponvi, dodamo ingver ter limonsko travo v prahu. Po kaksni minuti, dodamo nasekljano rdečo in mlado čebulo (samo beli del), po 2-3 minutah pa se drobljeni tofu, kurkumo, črno himalajsko sol, česen in eno žlico sojine omake. Vse skupaj dušimo nekaj minut.
5. Dodamo še gobe, korenje, papriko in mlado čebulo (zeleni del), sledi se črni poper in sojina omaka (po okusu). Vse skupaj pustimo da se kuha nekaj minut, potem dodamo riž, mešanico kokosovega mleka in rdeče kari paste ter vse skupaj dobro premešamo.
6. Preden naredimo sarmice, pustimo da se vse skupaj malo ohladi.
7. Posodo za peko blago premažemo z oljem in zagrejemo pečico na 200 stopinj.
8. Pripravimo omako za kuhanje sarm: zmešamo ostanek kokosovega mleka dodamo malo vode in začinimo s sojino omako. Ljubitelji pekočega lahko omaki dodajo sriracho ali pa še malo rdeče karijeve paste.
9. Sarme zložimo v posodo in jih zalijemo z omako. Prvih 20 minut kuhamo pokrito z alu folijo, potem pa še 10 do 15 brez folije, da se zgornji del blago zapeče.
10. Potresemo z drobljenimi arašidi in postrežemo.