Pasta za Zeleni Kari


Sestavine (za 10 oseb)

  • 1 žlička koriandra v zrnu
  • 1/2 žličke kuminovih semen
  • 1 1/2 žlice na tanko narezanega galangala
  • 1/4 lončka česna
  • 10 listov kaffir limete
  • 3-4 žlice nasekljane sveže limonske trave
  • 1/2 žlice popra v zrnu
  • 1/2 lončka narezane mlade čebule
  • 1 žlička paste iz kozic ali soli (za vegansko različico)
  • 10-15 svežih zelenih čilijev
  • 1 pest nasekljanega svežega koriandra s steblom
 
Priprava
 
1. Nasekljamo vse sestavine.
 
2. Koriander v zrnu, poper v zrnu in kumin na hitro popražimo v ponvi na srednje močnem ognju toliko, da zadiši. Odstavimo in počakamo, da se ohladi.
 
3. V terilniku stremo sestavine v pasto, začenši s sestavinami z najmanj vsebnosti vode. Začnemo torej s popraženimi suhimi začimbami. Tremo z nagnjeno terilno palico in ne navpično, da se nam sestavine ne odbijajo od terilnika.
 
4. Pasta je pripravljena, ko so vse sestavine dobro združene v pasto, ki jo lahko odmerjamo z žlico.