Tajski Ribji Polpeti (Tod Mun Goong)


Tajski ribji polpeti so lahek, slasten in hitro pripravljen prigrizek, pikantna sladko-kisla kumarična solata pa odlična osvežitev za vroče poletne dni!

 

Sestavine (za 8 polpetov):

  • 240 g fileja vitkega soma
  • 60 g repkov kozic
  • 120 g kuhanega jasminovega riža
  • 2 žlici rdeče karijeve paste
  • 1 manjša mlada čebula
  • 2 žlici tajske ribje omake
  • 3 žlice kokosovega mleka
  • 1 jajce
  • 5-10 žlic riževe moke
  • svež peteršilj
  • svetla sojina omaka
 
Priprava
 
1. File vitkega soma in repke kozic dobro zmiksamo v multipraktiku.
 
2. Zmesi dodamo na drobno narezano mlado čebulo, jajce, rdečo karijevo pasto, riž, kokosovo mleko, ribjo omako, nasekljan peteršilj in riževo moko ter vse skupaj dobro premešamo. Če se nam zmes zdi preredka, po potrebi dodamo še nekaj žlic riževe moke. Nato zmes za 30 minut postavimo v hladilnik, da se okusi prepojijo in zmes postane bolj kompaktna.
 
3. Ponev segrejemo ter jo narahlo naoljimo. Iz zmesi v ponvi oblikujemo okrogle, za prst debele polpete. Na vsaki strani jih pečemo 2-3 minute, da postanejo zlato rumeni.
 
4. Tik pred koncem v ponev dodamo še nekaj kapljic sojine omake ter počakamo, da izpari. To polpetom doda čudovit rjavkast lesk in dodatno obogati njihov okus.
 
5. Postrežemo s pikantno sladko-kislo kumarično solato.