Črna kot hudič, vroča kot pekel, sladka kot ljubezen - Turška kava


Črna kot hudič, vroča kot pekel, sladka kot ljubezen...

… takšna mora biti prava turška kava. Brez mleka, brez smetane, črna. A sodobni trend avtomatizacije ne prizanaša niti tako banalni stvari kot je kuhanje kave. S kapsulo in s pritiskom na gumb so rešene vse naše tegobe! S tem počasi, a sigurno bledijo navade in rituali, ki so spremljali našo mladost in življenje naših staršev. A pri nas v Svilni poti se ne damo! Da okus in omamni vonj turške kave ne bi padla v pozabo, smo v našo trgovino na tržnici v BTC-ju dali pripeljati avtomat, ki pripravi pravo turško kavo in ta je po mnenju naših strank prav odlična!

Sicer je priprava kave v turških domovih od nekdaj v domeni mam, gospodinj, hčera, skratka žensk, ki vas ob prihodu nikoli ne bodo vprašale, če ste za kavo, ampak kakšno pijete. Bolj kot na kakšno, se to vprašanje nanaša na to kako sladko pijete. Odgovor, ki sledi, je sade - brez sladkorja, az şekerli - z malo sladkorja, orta şekerli - 1-2 žlički, ali çok şekerli - 3-4 žličke.

Za pripravo turške kave potrebujemo džezvo, hladno vodo, fino mleto kavo in sladkor. Prave turške džezve imajo široko dno in ozko grlo, da se kava na dnu lepo razporedi, pri nalivanju v fincan zadrži usedlino, na vrhu pa ustvari gosto kremo, ki jo turki imenujejo kaymak. Kava obvezno mora biti fino mleta. Poleg slavne Mehmet Efendi lahko pri nas kupite tudi selekcijo izbranih kav iz lokalne butične pražarne, ki vam jih pred vami ravno prav fino zmeljemo in zapakiramo.

Priprava

Skodelica za turško kavo je majhna, znana kot fincan. Ena skodelica naj bo tudi mera za vodo, zato na osebo izmerimo eno merico vode in eno zvrhano čajno žličko kave. Sladkamo. Vse skupaj dobro premešamo, pristavimo na ogenj in počasi zavremo. Pozorni moramo biti, da džezve na začetku ne napolnimo preveč, saj bo med vretjem prehitro prestopila rob.

Ko se kava začne dvigovati, se na vrhu pojavi gosta krema - kaymak. Džezvo odstavimo, kaymak pa razdelimo med skodelice. Kavo znova pristavimo na ogenj, da ponovno zavre. To ponovimo dvakrat do trikrat. Ogenj ugasnemo in počakamo par minut, da se usedlina poleže, nato kavo do vrha natočimo v fincane.

Postrežba

Turško kavo postrežemo s kozarcem vode, nikakor pa ne sme manjkati zvrhana skledica lokumov ali za grižljaj velike baklave. V znak spoštovanja jo vedno najprej ponudimo najstarejšemu gostu oz. gostji.