Kaj je boljše od masla? Ghee.


GHEE prihaja z juga Azije, od koder se je razširil na centralno Azijo, arabske dežele in še dlje. Sama beseda ghee v sanskrtu pomeni prečiščeno maslo, ki mu v arabščini rečejo samneh in je značilna sestavina zgoraj omenjenih kuhinj. Gre pravzaprav za stopljeno, precejeno in ohlajeno maslo, ki se od slednjega razlikuje po intenzivnejšem in bolj oreškastem okusu ter daljšem roku uporabe.

Z gheejem izjemno radi ustvarjamo, saj jedem, tako slanim kot sladkim, doda še bolj maslen okus kot samo maslo. Pri toplotni obdelavi se nedvomno obnaša veliko bolj stabilno, saj se maslo rado prismodi zaradi prisotnosti trdnih mlečnih delcev. Torej ima ghee višje vrelišče od masla, zato je idealen za cvrtje in sotiranje jedi.

Tudi količinsko ga manj porabimo. Sicer so hranilne vrednosti obeh zelo podobne, vseeno pa ghee vsebuje manj mlečnih sladkorjev in proteinov, kot sta kazein in laktoza. Za tiste, ki nam mlečni izdelki znajo povzročati težave, a vendarle radi uživamo v maslenih okusih, je izbira gheeja primernejša.

V orientalski, centralnoazijski in indijski kuhinji predstavlja nepogrešljivo sestavino pri pripravi stročnic, pilavov, sladic.

Kako pripravimo domači ghee?

1. 500 g masla narežemo na kose in ga na srednjem ognju v kozici segrejemo, da zavre. Znižamo temperaturo in kuhamo še nekaj minut do max. 20 min. Daljše kuhanje bo dalo bolj oreškast okus.

2. Odstavimo z ognja in ohladimo približno 10 min, da se trdni mlečni delci spustijo na dno. Jasno se bosta ločili rumena tekočina - čista maščoba - na vrhu in bela na dnu. S fino penovko posnamemo nastalo peno s površine.

3. Z žlico počasi zajemamo rumeno tekočino in jo skozi gazo precedimo v sterilno posodo. Belo tekočino na dnu pustimo in jo uporabimo za smetanovo omako.

Dobljeni ghee do šest mesecev hranimo v hladilniku.

Pridelava domačega gheeja je precej zamudno delo in če ravno ne utegnete pacati po kuhinji, lahko na policah naših trgovin najdete prvovrsten indijski ghee znamke Plough.