Gungjung Kraljevi Topoki


Tteokbokki v gosti čilijevi omaki je danes ena izmed najbolj priljubljenih korejskih uličnih jedi. A pa poznaš tradicionalno verzijo topokkija? Gre za popolnoma nepekočo, zelo okusno in noro enostavno jed na osnovi sojine omake (ganjang), ki ji Korejci pravijo gungjung (gungdžung) tteokbokki (topokki). Gangjang v korejščini pomeni kraljevi dvor, kar že samo pove, da se je jed stregla v kraljevih krogih.

Tehnično gre za stir-fry, torej na ponvi praženo jed iz korejskih riževih svaljkov (tteok – tok), zelenjave in mesa. Za razliko od nam znanih svaljkov in/ali njokov, se korejski riževi svaljki (znani tudi kot rice cakes) med praženjem ne razkuhajo in obdržijo svojo konkretno in žvečljivo teksturo.

Mi smo gungdžung priparvili s svinjino, brez problema pa lahko zamenjte z vrsto mesa po vaši izbiri. Če želite pripraviti vegetarijansko oz. vegansko verzijo, samo izključimo mesoiz recepta in dodamo še kako drugo vrsto gob ali tofu. Osnova za pripravo omake je sojina omaka, ki jedi da slanost in tisti njami njami umami okus.

 

POTREBUJEMO:

  • 3 paketke korejskih riževih svaljkov MATAMUN
  • 150 – 200 g svinjskega fileja, narezanega na tanke trakove
  • 3 – 4 šiitak, svežih ali predhodno namočenih in narezanih na tanke trakove
  • ½ srednje zelene bučke, razpolovljene podolgem in narezane na polkolobarje
  • 1 srednji korenček, narezan na trakove
  • ½ srednje srebrne čebule ali 1 šalotka, grobo nasekljane
  • 1 mlada čebula, narezana na tanke trakove
  • Sol
  • Olje

Za omako:

  • 3 do 4 jušne žlice sojine omake
  • 1 jušna žlica mirina
  • 1 jušna žlica sladkorja
  • 1 jušna žlica sezamovega olja
  • 1 čajna žlica sezama
  • 2 čajna žlica sesekljanega česna
  • Ščepec popra

 

POSTOPEK:

  1. Vse sestavine za omako združimo v skledo in postavimo na stran.
  2. Meso in šiitake združimo v skledici, vmešamo 2 jušni žlici omake in mariniramo 30 minut.
  3. Zavremo posodo z vodo in kuhamo svaljke, da priplavajo na površino. Precedimo, ne spiramo z vodo, prestavimo v prazno skledo in zalijemo z 2 jušnima žlicama pripravljene omake. Premešamo.
  4. V ponvi segrejemo olje in na srednjem do visokem ognju popražimo meso in shiitake, nekje do 2 minuti. Odstavimo in vrnemo v skledo.
  5. V isti ponvi segrejemo še malo olja in na srednjem ognju popražimo čebulo, korenje, bučko, da se nekoliko zmehčajo. Proti koncu za 1 minuto dodamo še mlado čebulo.
  6. Dodamo riževe svaljke, meso s šiitakami, zalijemo z omako in vse skupaj ob mešanju pražimo na srednjem ognju še 2 minuti, da se vse lepo poveže.
  7. Postrežemo.

 

UPORABLJENO V RECEPTU:

Komentarji

Še vedno čakamo na tvoje mnenje. Deli svojo izkušnjo z nami in našimi izdelki.

Napiši svoje mnenje