KUHARSKE ČAROVNIJE
Vsestranski koriander je grenko-sladkega okusa, ki spominja na posušeno pomarančno lupino. Lahko ga uporabimo samostojno, skupaj z zemeljnatim kuminom pa tvorita hrbtenico mnogoterih začimbnih mešanic širom sveta.
SPRETNOSTI KOMBINIRANJA
Linalol, komponenta z vonjem po španskem bezgu, dominira profilu arome, sledijo pa mu blažji terpeni, vključno s pinenom, cimenom in limonenom, kar nakazuje na koriandrovo vsestransko uporabo.
1. Sladkost s cvetličnimi elementi izvabita kardamom, muškatni orešček in muškatni cvet.
2. Lesne note dobimo s črnim poprom, janežem in pimentom.
3. S kuminom si delita cimen in tvorita nepogrešljivo kombinacijo rahle grenke zemeljnatosti in citrusaste cvetličnosti.
4. Za bolj kompleksno zaokrožitev uporabimo ingver, limonsko travo ali kumino.
KULINARIKA
1. Nekaj zrn vmešamo v zeljnato solato ali med dušenjem zelja, koromača in zelene.
2. Zrna popražimo, zmeljemo in začinimo citrusov sorbet ali pa dodamo v testo za jabolčno ali hruškovo pecivo.
3. Uporabimo za suho marinado ali nadeve s svinjino, divjačino ali piščančje meso.
4. Mleta zrna vtremo v zrezek tune pred pečenjem, cela pa v poširane morske školjke.
5. Koriander se odlično obnese pri konzerviranju živil ter pripravi domače paradižnikove mezge.
6. Ščepec dodamo v biskvit za torto, posebej tako s citrusi, borovnicami ali robidami.
ODKLEPANJE OKUSOV
Najbolj aromatična olja se skrivajo globoko v koriandrovih zrnih, zato se ob praženju profil arome dramatično spremeni. Oreškaste in lesne tone izvabimo s suhim praženjem, če pa želimo ohraniti sveže cvetlične tone, praženje preskočimo. Olja izpustimo že s hitrim trenjem ali mletjem.
POREKLO: Kanada
Še vedno čakamo na tvoje mnenje. Deli svojo izkušnjo z nami in našimi izdelki.