Azijski Žvečljivi Njoki v Obliki Gobic. Enostavno. Zabavno. Presenetljivo dobro.


Nekaj časa smo spremljali trend na Instagramu in se odločili, da ga preizkusimo. Poustvarili smo recept za začinjene azijske krompirjeve njoke z res unikatno obliko gobic in rezultat nam je bil noro všeč! Poimenovali smo jih žvečljivi njoki, zaradi njihove prijetne teksture, po kateri se tudi razlikujejo od naših lokalnih. Oblika je fantastična saj se v robovih ujamejo sestavine, ki potem v ustih eksplodirajo z okusom.
 
POTREBUJEMO:
- +/- 440 g krompirja za kuhanje
- 200 g koruznega ali tapiokinega škroba
- 150 ml vode
- 1-2 ščepca soli
________________________
- 1 jušna žlica sesekljanega česna
- 4 jušna žlice svetle sojine omake za brezglutensko različico izberemo tamari
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 jušna žlica korejskega čilija
- 1 jušna žlica drobno sesekljane mlade čebule
_________________________
- 4 žlice rastlinskega olja
- steklenica s čim ožjim grlom
- posoda z mešanico vode in ledu
 
 
POSTOPEK:
1. Krompir olupimo, narežemo na kocke, skuhamo do mehkega, ocedimo in dobro pretlačimo.
2. Krompir prestavimo v visoko skledo. Dodamo koruzni škrob, vodo in dobro pregnetemo, da dobimo enakomerno testo.
3. Oblikujemo kroglice in vanje vtisnemo grlo steklenice, da dobimo gobico iz testa.
4. V kozici zavremo vodo, jo solimo in dodamo njoke. Ti bodo potonili na dno. Ko se dvignejo na površje, jih kuhamo še cca. 2 minuti.
5. S penovko jih vzamemo iz kropa in prestavimo v posodo z mešanico vode in ledu, da na hitro prekinemo proces kuhanja. S tem preprečimo, da bi se njokci sprijeli med seboj.
6. V majhni kozici ali ponvici damo greti olje.
7. Na kuhane njokce stresemo česen, sladkor, korejski čili, mlado čebulo in prelijemo s sojino omako. Ne mešamo.
8. Nato vse skupaj zalijemo s segretim oljem. Olje mora biti tako vroče, da sestavine na njokcih zacvrčijo (cca 180 stopinj). Dobro premešamo. Po želji potresemo s praženim sezamom. Postrežemo.