Čili Korejski (Gočugaru)

8.00 
Kratek opis:

Gočugaru ali korejski čili ima ključno vlogo pri pripravi kimčija, pa tudi številnih drugih korejskih jedeh. Gochu-garu pomeni dobesedno čili (gochu) prah (garu). Kosmiči so prijetno sladke, blago pekoče in rahlo dimljene arome, jed pa okrasijo s čudovito živordečo barvo. 

VROČINA PO SCOVILLOVI LESTVICI: 1500 SHU

POREKLO: KITAJSKA

 

Več informacij o čiliju (Capsicum annuum) najdete TUKAJ

15 Izdelek (i)
+
60.00 € do brezplačnedostave

Korejski čili ali gočugaru je ena izmed lepših sort čilijev, saj ga odlikujeta dišeča sadno cvetlična aroma in nizka raven pekočine (do max. 1500 SHU). Biološko se zelo razlikuje od centralnoameriških, indonezijskih, tajskih in indijskih, zato je verjetno zmotno prepričanje, da je v Korejo prispel s pustolovskimi odkrivanji Portugalcev ali pa z japonsko invazijo konec 16. stoletja.

Znanstveni viri navajajo, da so semena čilija po vsej verjetnosti na korejski polotok prinesle ptice vsaj milijon let pred prihodom navedenih narodov, kjer se je sčasoma razširil in genetsko prilagodil korejskemu podnebju. O njegovi kultivaciji pa pričajo zgodovinski dokumenti, ki datirajo tudi do 1500 let nazaj.

V korejski kuhinji je nepogrešljiv. Med drugim je tudi osnova za gočudžang, korejsko čilijevo pasto, brez katere si ne bi mogli predstavljati marskatere korejske jedi. Gočudžanga in kimčija ni mogoče pripraviti iz drugih sort čilijev, saj bi bil bile enostavno preveč pikantne, zato za korejski čili ne bomo našli alternative.

Zatorej prijazen nasvet vsem, ki želite kimči pripraviti doma: korejski čili ali raje nič.

Še vedno čakamo na tvoje mnenje. Deli svojo izkušnjo z nami in našimi izdelki.

Napiši svoje mnenje

Stranke so kupile tudi