Korejski Riževi Svaljki Topoki à la Svilna pot


Topokki à la Svilna pot

Tteokbokki (mi bomo rekli kar topoki) je noro priljubljena korejska ulična jed pripravljena iz riževih svaljkov in goste čilijeve omake. In prav tako jo je noro enostavno pripraviti z le nekaj sestavinami, med katerimi kraljuje korejska čilijeva pasta gočudžang iz fermentiranega riža in korejskega čilija. Odlična je za prihajajoče hladnejše dni saj lepo pogreje in nasiti lačne želodčke.

Pogosto se pojavlja tudi v korejskih filmih in serijah, saj vsi v Koreji enostavno obožujejo to preprosto jed. Tudi trenutna korejska senzacija, ki je obnorela svet: SQUID GAME, ni izjema. Se spomnite scene, ko glavni protagonist (Seon Gi-Hun) v prvi epizodi svojo hčerko pelje na rojstnodnevno večerjo? No, pelje jo na topokije.

In ker smo prejeli kar nekaj vprašanj, kako pripraviti topokije pri nas (beri v Sloveniji), smo se odločili napisat recept z dodatnimi nasveti, do katerih smo prišli med pripravo te ikonične korejske jedi.


Predstavljamo 3 različice, vi pa po svojem okusu izberite, katera bo zmagovalna.

  1. VEGANSKA oz. najosnovnejša.  Uporabite čisto vodo, ali zelenjavno jušno osnovo. Slednja različica bo nedvomno dala okusnejši rezultat.
  2. ZELO KOREJSKA: V 1,20 litra vode dajte kombu algo v velikosti 15 x 20 cm in 1-2 žlici ribje omake (lahko tudi več, odvisno kako intenziven okus po ribi želite). Po pravilu gredo sušeni inčuni, vendar jih boste pri nas težko našli.
  3. TOPOKI à la SVILNA POT: V liter vrele vode dajte 2 vrečki dašija v prahu in 1 žlico ribje omake in kuhajte cca. 10 minut preden dodate ostale sestavine.

Mi smo šli z zadnjo različico in rezultat je bil … naravnost ODLIČEN. Privrženci “čiste” korejske hrane nas boste za ušesa, ampak je za ta okus vredno potrepeti.

Torej, predstavljamo vam topoki à la Svilna pot 


Za 3 porcije potrebujemo:

- 1 vrečko (600 g) korejskih riževih svaljkov (tokov) MATAMUN

- 100 g korejske čilijeve paste gočudžang (gochujang) DAESANG ali SEMPIO

- 3 mlade čebule narezane na 5 cm in po potrebi razpolovljene

- 5 ribjih polpetov pripravljenih po tem receptu in narezanih na podolgovate kolobarje

- 2 vrečici dašija

- 1 jušno žlico ribje omake

- 1 jušno žlico sladkorja

- ½ jušne žlice korejskega čilija gočugaru (gochugaru) (Navadni čili ne pride upoštev! Če korejskega nimate, raje izpustite.)

- 1 liter vode

- 3 trdo kuhana jajca (po možnosti predhodno marinirana v sojini omaki)

- Sesekljano mlado čebulo za okras

- 3 čajne žličke praženega sezama za okras


PRIPRAVA:

  1. V večji ponvi zavremo 1 l vode. Dodamo daši, ribjo omako in kuhamo na nizkem ognju 10 minut.
  2. Medtem združimo gočudžang, gočugaru in sladkor v homogeno zmes.
  3. V vodo dodamo svaljke, gočudžang s sladkorjem in gočugarujem, ribje polpete in mlado čebulo.
  4. Povečamo ogenj do najmočnejšega in kuhamo dokler voda ne izpari, da dobimo gosto omako. Neprestano mešamo, da se riževi svaljki ne sprimejo.
  5. Serviramo v 3 sklede, razpolovimo jajca in jih položimo po dva v vsako skledo, potresemo z mlado čebulo in sezamom.
  6. Postrežemo z žlico.