Japonska Jušna Osnova Katsuo Daši (dashi)


Japonska Jušna Osnova Katsuo Daši
Katsuo daši je vsestranska japonska ribja jušna osnova, ki jo uporabljamo za udon, miso in druge japonske juhe, za pripravo omak in prelivov. Njegova domača priprava je enostavna, v hladilniku pa ga lahko hranimo približno en mesec.
 
Potrebujemo
 
 
Priprava
 
1. Kombu algo namočimo v vodo za najmanj 6 ur.
 
2. Segrejemo vodo s kombu algo, a ne do vretja.
 
3. Odstavimo in kombu vzememo iz lonca.
 
4. Vodo grejemo še malo dlje (ne do vretja) in dodamo katsuobuši.
 
5. Ogenj ugasnemo in pustimo katsuobuši potoniti.
 
6. Nekaj minut za tem, ko ves katsuobuši potone, vodo odcedimo.
 
Če želimo bolj intenziven okus po ribah, katsuobuši lahno vremo nekoliko dlje časa. 
 

Jedi, ki jih lahko pripravite z domačim katsuo dašijem:

Osnovna japonska miso juha

Hladni japonski udon rezanci

Japonska udon juha

Topli ajdovi (soba) rezanci