Umami Miso Pomaka


Turoben decembrski vikend smo izkoristili za igranje v kuhinji. Pri nas v hladilniku se vedno nahaja miso pasta, ki je ena izmed osnovnih japonskih sestavin. Miso pasta se  ne uporablja zgolj za pripravo miso juh. Intenziven umami okus pričara tudi v pomakah, omakah in marinadah. Zato smo se odločili pripraviti eno hitro pomako, ki nekoliko (tudi po uporabljenih sestavinah) spominja na terijaki, le da je še bolj intenzivna in nabita z umamijem.
 
Potrebujemo:
- 1 jušno žlico bele oz. rumene miso paste
- 2 jušni žlici riževega kisa, lahko uporabimo tudi limonin sok
- 1 ½ jušna žlica medu ali sladkorja. Mi smo uporabili med. Za vegansko različico uporabite sladkor ali koruzni sirup.
- 1 čajna žlicka sojine omake. Priporočamo manj slano, saj je že miso pasta precej intenzivna.
- 2 do 4 stroke česna, odvisno kako radi imate česen :). 
- 1 čajna žlicka naribanega ingverja
- 3 jušne žlice vode
 
PRIPRAVA:
1. Zgornje sestavine združimo in dobro premešamo. Po okusu lahko potresemo z drobno sesekljano mlado čebulo.
Postrežemo ob žlikrofih, piščančjih nuggetsih, surovi zelenjavi, slanih krompirjevih mochijih, skratka povsod, kjer lahko dippamo.
 
NASVETI:
1. Če želimo čisto gladko pomako, lahko miso pasto in med (sladkor ali glukozo) najprej raztopimo v vodi, nato vse sestavine združimo v sekljalniku in dobro zmiksamo.
2. Če je pomaka preveč intenzivna za vaš okus, dobljeno pomako prestavite v kozico in pustite vreti od 5 do 10 minut. Intenzivnost umamija prihaja iz visoke vsebnosti (dobrih) bakterij, ki nastanejo s fermentacijo. Toplotna obdelava jih uniči in s tem omili okus.
3. Ljubitelji ostrejših okusov lahko dodajo ščepec ali dva korejskega čilija.