Gochujang Taste Test: Katera korejska čili pasta je prava za vas?


Ste že slišali za gochujang, a niste prepričani, katero izbrati? Vas zanima, v čem se razlikujejo različne korejske čili paste? Potem ste na pravem mestu!

V tem blogu bomo primerjali tri različne gochujang paste iz naše ponudbe: PAKU PAKU, BIBIGO in DAESANG, podrobno opisali njihove okuse, teksture in intenzivnosti, in razložili, kam vse lahko to čudežno fermentirano pasto vključite v vašo kuhinjo – tudi če ne pripravljate le korejskih jedi.

 

Kaj je gochujang?

Gochujang (izgovori se “go-ču-džang”) je fermentirana korejska čili pasta, narejena iz mešanice korejskega čilija (gochugaru), lepljivega riža, sojinih zrn in soli. Njena posebnost je v tem, da med fermentacijo razvije bogato, rahlo sladkasto, sadno-cvetlično aromo, ki jo ne boste našli pri nobeni drugi pekoči omaki.

Gre za nepogrešljivo sestavino korejske kuhinje, ki jo najdemo v slavnih jedeh, kot so bibimbap, tteokbokki ali bulgogi – a mi jo radi uporabljamo tudi povsem netradicionalno.

Zakaj test treh gochujang past?

Pri Svilni poti pogosto slišimo vprašanje:
"Kakšna je razlika med temi tremi pastami?"

Do zdaj smo odgovarjali precej na splošno – zdaj pa je čas za konkreten taste test! Želimo vam približati okuse Koreje in vam pomagati pri odločitvi, katera pasta bo najbolje dopolnila vašo kuho.

 

Primerjava gochujang past: PAKU PAKU, BIBIGO, DAESANG

PAKU PAKU – za nežne raziskovalce

  • Najmanj pekoča od vseh treh, primerna za začetnike.

  • Ima izrazito sadno-cvetlično aromo korejskega čilija.

  • Uravnotežen okus – ne preveč slana, ne preveč sladka.

  • Tekstura: gosta, z vidnimi drobnimi koščki čilija.

Idealna za: solatne prelive, mile marinade, peko zelenjave.


 

BIBIGO – za uravnoteženo pekočo izkušnjo

  • Srednje pekoča, a precej intenzivna.

  • Okus po čiliju je čist, z manj fermentiranimi toni.

  • Bolj slanega profila, odlična kot osnova za marinade.

  • Tekstura: najbolj mazljiva, gladka in tekoča med tremi.

Idealna za: bulgogi, žar omake, sendvič omake.


DAESANG – za ljubitelje fermentacije in močnih okusov

  • Srednje pekoča, a z najmočnejšo aromo in fermentiranim značajem.

  • Intenzivna – tako po okusu kot po aromi.

  • Zelo slana, zato je pri kuhanju dobro dodati malo sladkorja.

  • Tekstura: gosta, z drobnimi koščki čilija.

Idealna za: tteokbokki, močne enolončnice, omake za meso.


Kje vse lahko uporabimo gochujang?

Čeprav je gochujang tradicionalno korejska sestavina, se odlično poda tudi v številne svetovne jedi:

- V testeninske omake, kot je bolonjska ali carbonara, za pekoč “umami” preobrat
- Kot preliv za solate (zmešajte ga z majonezo ali jogurtom)
- V šakšuko, paprikaš ali sataraš
- V marinade za meso ali glazuro za pečen krompir

 

Zakaj je gochujang drugačen od drugih pekočih omak?

  • Ni tekoč, ampak gosta pasta – kar pomeni, da se odlično drži mesa, zelenjave in celo kruha.

  • Fermentiran, zato bogatejšega okusa in več umamija.

  • Ima edinstveno sadno in cvetlično noto, ki popestri vsako jed.

 

Zaključek: Kateri gochujang je pravi za vas?

  • Za nežnejši začetek: PAKU PAKU

  • Za uravnoteženo vsakodnevno uporabo: BIBIGO

  • Za drzne in fermentirane avanture: DAESANG

 

Pripravljeni na svojo gočudžang pustolovščino?

Oglejte si našo ponudbo gochujang past v spletni trgovini Svilna pot in izberite tisto pravo za vas!
Ne glede na to, ali ste začetnik / začetnica ali poznavalec / poznavalka korejske kuhinje – gochujang bo vaš novi najljubši skrivni trik v kuhinji.

 

RECEPT ZA TOPOKI